Què és Actes acadèmiques?

Actes acadèmiques és una eina que permet registrar, de manera oficial, en un document les notes que el professorat posa en una assignatura o matèria de qualsevol títol, tant de grau com de màster universitari o postgrau. En l'acta, figura la relació d'estudiants matriculats, el nombre de convocatòries consumides i les qualificacions quantitatives i qualitatives obtingudes, a més del professorat responsable, el nom de l'assignatura i el curs acadèmic. L'aplicació genera automàticament les actes de cada convocatòria ordinària o extraordinària, de manera que quan l'usuari hi accedeix pot consultar o treballar sobre les actes de les assignatures del seu Pla d'Ordenació Docent (POD) o del seu departament o màster.

Cobreix tot el procés, des que el professorat introdueix les notes al sistema fins al traspàs de l'acta amb signatura digital. És una eina que permet ficar les notes de forma senzilla o desglossada, exportar-les i importar-les en un full de càlcul, importar-les des de l'Aula Virtual, crear un parcial, afegir revisions, publicar la nota provisional al tauler virtual de l'estudiantat, notificar-la directament a través d'un correu electrònic o gestionar les diligències en cas que s'haja de modificar alguna dada després d'haver traspassat l'acta. També ofereix la possibilitat d'extraure un document pdf amb el llistat d'alumnes i notes, ajustant-se a la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals.

Actes acadèmiques inclou la signatura digital de tots els processos de traspàs, substituint la signatura manual i sense necessitar cap certificat digital. A més, amb aquesta aplicació, per defecte, no cal ni imprimir ni enviar cap acta al Servei de Gestió de la Docència i Estudiants (SGDE), ja que el sistema les arxiva totes electrònicament facilitant el seu accés i consulta. D'aquesta manera, també permet controlar quantes actes d'un departament determinat s'han traspassat i quantes en queden pendents de fer-ho. I, per incrementar les mesures de seguretat, el sistema deixa constància de qui ha introduït una nota i quan ho ha fet i, a més, registra en un històric l'IP dels dispositius amb què els usuaris fan alguna diligència, és a dir, alguna modificació en una acta ja traspassada. Amb aquesta informació se sap qui, quan i des d'on s'apliquen canvis.

Accés a l'aplicació 

L'aplicació es troba a la plataforma d'informació i gestió en línia IGLU > Gestió docent > Actes acadèmiques. Es pot accedir a través del següent enllaç http://ujiapps.uji.es/act/

Qui pot utilizar Actes acadèmiques? 

Aquesta aplicació pot ser útil per a qualsevol persona implicada en el procés d'elaboració, gestió i traspàs de les actes acadèmiques d'avaluació de qualsevol títol, així com del seu control i supervisió. Això significa que pot ser utilitzada pel Personal Docent i Investigador (PDI), els coordinadors de màster, el Personal d'Administració i Serveis (PAS) dels diversos departaments implicats en el procés acadèmic i el personal del SGDE. Cadascun d'aquests usuaris, però, té un rol diferent i, per tant, pot realitzar unes funcions o accions determinades dins de l'aplicació:

La pàgina d'inici d'Actes acadèmiques

Quan accediu a l'aplicació, la primera pantalla que apareix és com la següent: 

Des del menú principal de l'aplicació podeu accedir a les següents funcions:

Qualsevol persona que accedisca a l'aplicació veurà, en la zona de treball de la pàgina d'inici, un apartat de notificacions i notícies on se li informarà de qualsevol qüestió rellevant. Al mig de la pantalla, es mostrarà el nombre de diligències que haja fet en els darrers sis mesos. I, finalment, en la taula de sota, podrà consultar les dates del període de traspàs de cadascuna de les convocatòries tant de grau com de màster. Apareixen les següents dades: 

Per a obtenir més informació sobre el Maneig de la pàgina d'inici consulteu el document Elements comuns de les aplicacions.

A continuació, en el següent punt del manual, s'expliquen amb detall totes les accions i tasques que permet fer el programa.

Què pots fer?

Posar notes

Per ficar les notes a l'aplicació heu de tenir en compte les següents observacions en funció del tipus d'assignatura:  

Des de la pestanya Gestió d'actes del menú principal podeu introduir les notes d'una assignatura o matèria i traspassar l'acta amb signatura digital. Per fer-ho, heu de seguir els passos que es descriuen a continuació. 

Seleccionar convocatòria 

L'aplicació genera automàticament les actes de les diverses convocatòries, tant de les ordinàries com de les extraordinàries. Així, quan entreu a l'aplicació, a la pestanya Gestió d'actes, heu d'escollir el Curs i l'Acta amb la qual voleu treballar. Com a PDI, podreu accedir a les assignatures o matèries que consten al vostre POD i, com a PAS, podreu consultar les actes de les assignatures o matèries del vostre departament i a les quals teniu permís. Heu de triar el curs i acta entre les diverses opcions que es despleguen. Si voleu desfer una selecció, heu de polsar l'aspa que apareix a la part dreta del camp. 

Seleccionar convocatòria

Un cop trieu el curs i l'acta, apareix una taula a la part de baix amb les convocatòries de cada assignatura ja definides. En aquesta taula podeu veure informació sobre: 

Actes de les diferents convocatòries d'una assignatura

Des d'aquesta taula heu de triar la convocatòria a la qual voleu introduir les notes. Hi podeu accedir fent clic en la convocatòria escollida o polsant la icona de la fletxa  que hi ha al final de cada fila i per la qual si passeu amb el cursor per sobre es mostrarà Anar a l'acta, com podeu observar en la imatge de sota. Cal subratllar que en cas que l'assignatura no tinga cap alumne matriculat, l'aplicació no us deixarà generar l'acta.

Anar a l'acta

Per a obtenir més informació sobre el funcionament de les Taules de dades vegeu el document Elements comuns de les aplicacions.

Introduir notes

Per ficar les notes heu d'haver seleccionat una convocatòria (Gestió d'actes > triar Curs i Acta > fer clic en una Convocatòria o en la fletxa Anar a l'acta Introducció de notes). En aquesta pestanya apareix la relació dels alumnes matriculats a l'assignatura amb la qual esteu treballant. L'aplicació genera automàticament l'acta i es va actualitzant a mesura que hi ha nous matriculats. 

Pantalla per a introduir les notes

En la primera columna davant del nom poden aparèixer dues icones diferents: 

En aquest llistat hi ha uns camps predefinits i d'altres que heu d'omplir:

Finestra per introduir comentaris privats

Quan agregueu un comentari, la icona de la suma es transforma en un document i si passeu el cursor per sobre apareixerà el text que hàgeu posat. 

A mesura que aneu ficant notes i es refresque la pantalla, veureu que apareix en l'última columna d'Info la icona d'un document de color gris. Si passeu per sobre el cursor es mostrarà el nom de la persona que ha introduït l'última nota guardada i la data i hora en què ho ha fet. Convé destacar que aquesta icona es pintarà de color verd quan es traspasse l'acte. Per a més informació consulteu Traspàs de l'acta

Nota desada

Per introduir notes a l'aplicació també podeu importar-les des de l'Aula Virtual o exportar l'acta a un full de càlcul en format CSV i posteriorment tornar a importar l'arxiu amb les qualificacions. Per a obtenir més informació vegeu Importar notes de l'Aula VirtualExportar i importar notes de forma simple. 

Assignatures compartides

En el cas dels títols que tenen assignatures compartides es generarà una única acta, sense tindre en consideració el grup i el títol. En aquests casos, quan seleccioneu la convocatòria, al nom veureu que es mostra el codi de totes les assignatures. Per introduir les notes en aquest tipus d'actes podeu d'utilitzar els filtres que apareixen en Gestió d'actes > Introducció de notes a la part superior dreta de la pantalla. Podeu aplicar un filtre per Assignatura per a què només es visualitzen els alumnes de l'assignatura d'un dels títols i també per Grup per acotar encara més la mostra. Per a obtenir més informació vegeu Filtrar una cerca del document Elements comuns de les aplicacions. 

Introducció de notes en una assignatura compartida

En aquests casos, l'aplicació informa del nombre de matrícules d'honor que es poden ficar a l'assignatura compartida, segons el conjunt d'alumnes matriculats en tots els títols i no per grups. 

Afegir revisió, publicar les notes al tauler i notificar la nota a l'alumnat

Amb aquesta aplicació podeu agregar tantes revisions com siguen necessàries. Aquesta possibilitat està pensada, per exemple, per a les revisions de les diverses proves d'avaluació d'una mateixa assignatura o per a assignatures que tenen diversos grups o professors (teoria i pràctiques, per exemple) perquè, així, cadascú puga fixar una data de revisió de la seua part avaluable. Així, podreu informar alhora a l'alumnat del lloc, dia i hora en què es farà la revisió i de la seua nota. Per introduir la data heu d'anar a Gestió d'actes > Configuració > Revisions. 

Configuració de les revisions

Per fixar una data de revisió heu de fer clic en el botó Afegir (per a obtenir més informació sobre agregar dades en una taula vegeu Afegir un element del document Elements comuns de les aplicacions). En la nova finestra que s'obri heu d'omplir els camps següents: 

Des d'aquesta finestra també teniu la possibilitat de publicar les qualificacions en el tauler de notes de forma provisional, tenint en compte els paràmetres que hàgeu fixat en la revisió (tots els alumnes o per assignatura i grup). En el tauler virtual (IGLU > Informació personal) l'alumnat pot consultar les qualificacions i la data, hora i lloc de la revisió. En aquesta finestra, com podeu veure en la imatge de sota, cal que especifiqueu el termini en el qual desitgeu que les notes estiguen publicades i per tant puguen ser consultades pels estudiants: 

Una vegada definits tots els camps de la revisió i de la publicació (opcional) podeu fer clic en el botó Desar

Nova revisió

Si necessiteu modificar alguna dada de la revisió podeu fer-ho a través del botó Editar i si voleu eliminar-la feu clic en Borrar. En cas que vulgueu modificar les dates o l'hora de la publicació de les notes, haureu de fer una nova selecció de dates d'inici i fi o una altra hora i fer clic, de nou, en Desar. Les noves dates o l'hora que hàgeu ficat sobreescriuran les anteriors. També podreu anul·lar la publicació si esborreu les dates o l'hora que heu ficat, deixeu els camps en blanc i polseu Desar. Un cop publicades les notes, l'alumnat les podrà consultar en el tauler virtual. Si feu algun canvi durant el període de publicació, l'estudiant podrà veure els canvis al tauler virtual però, heu de ser conscients que, si ho feu fora d'aquest termini, no podrà veure la nota o la data de revisió que hàgeu modificat.

És important que quan agregueu una revisió tingueu en compte els següents factors: 

Si intenteu fer el traspàs sense complir aquests condicionants, l'aplicació us informarà de l'error i no us deixarà traspassar l'acta. Un cop afegiu una revisió, s'activa el botó de Traspassar i signar digitalment. Per a obtindre més informació consulteu Traspassar i signar digitalment.  

Un cop establiu la data, l'hora i el lloc de la revisió també podeu notificar-ho a l'alumnat polsant la icona del sobre, marcada en roig en la imatge de sota. En cas d'assignatures amb més d'un grup, podreu fixar diferents revisions i notificar, per tant, diferents dates de revisió. Aleshores, quan premeu la icona del sobre només li estareu enviant la notificació als alumnes que formen part del grup corresponent. 

Enviar notes i data de revisió

Quan polseu la icona del sobre, veureu que s'obri una finestra amb les dades que es transmetran als alumnes de l'acta o del grup. Cadascun rebrà de forma personalitzada la nta i la data de la revisió. Com podeu comprovar en la imatge de sota apareix: 

Per confirmar l'enviament heu de polsar el botó Enviar text per correu als alumnes. 

Enviament de notes

En aquesta aplicació no podeu programar l'enviament de la notificació, ja que s'envia, de forma immediata, un cop feu clic en Enviar text per correu als alumnes. Si feu algun canvi, heu de tornar a enviar una notificació seguint els mateixos passos, perquè l'alumnat reba la nota o data de revisió correcta. En podeu enviar tantes com necessiteu però, com és una acció que no es pot anul·lar, es recomana que siga l'última operació i només la feu quan hàgeu revisat i verificat totes les notes. L'estudiant rebrà un correu electrònic com el que es mostra en la imatge següent: 

Correu electrònic en què es notifica la nota a l'alumne

Fixeu-vos que quan la icona del sobre apareix en roig indica que encara no s'ha enviat cap notificació a l'alumnat. En canvi, quan es mostra un tick de color verd, com el de la imatge de sota, significa que ja s'ha enviat almenys una notificació. En la columna Enviaments s'indica el nombre de notificacions que s'han efectuat.

Enviaments

Podeu consultar l'Històric de notificacions ja enviades en la part inferior de la pantalla de Configuració. Ací es mostra el registre de notificacions que heu enviat a l'alumnat. Ja no existeix la possibilitat d'enviar notificacions de forma manual però en aquest històric encara poden quedar registrades les que s'hàgen fet amb anteriors versions de l'aplicació d'Actes.

Notificacions

Com s'extrau el llistat de notes? 

Dins de Gestió d'actes > Introducció de notes podeu accedir i obtindre un document en format pdf amb el llistat de notes de l'alumnat matriculat en una assignatura a través dels dos botons que hi ha a la part de baix de la pantalla. 

Extraure llistats de notes

Teniu tres possibilitats: 

Llistat amb noms Llistat sense nomsLlistat amb noms per signar

Crear un parcial

En aquesta aplicació, com s'ha mencionat anteriorment, les convocatòries ordinàries i extraordinàries es generen de forma automàtica i apareixen predefinides quan accediu al sistema, però, si desitgeu tindre un parcial per avaluar una part del temari o de l'assignatura, l'heu de crear vosaltres manualment. Per fer-ho heu d'estar en Gestió d'actes i ací escollir el Curs i l'Acta de l'assignatura on voleu crear un parcial i fer clic en el botó Crear un nou examen parcial, situat al final de la taula, a la dreta. 

Crear un nou examen parcial

Aleshores, s'obri la finestra Nou examen parcial on heu d'omplir una Descripció i fer clic en Desar. 

Nou examen parcial

D'aquesta manera haureu creat el parcial i apareixerà a la taula com una nova convocatòria, com podeu observar a la imatge de sota. Amb els exàmens parcials podeu fer les mateixes accions que amb qualsevol convocatòria ordinària o extraordinària (introduir notes, accedir als llistats, afegir revisions, publicar les notes en el tauler i notificar-les a l'alumnat) excepte assignar matrícules d'honor i traspassar l'acta. Per això, quan creeu un nou examen parcial veureu que es mostra la data de creació però no apareixen ni la data d'inici ni la data de fi de traspàs i tampoc s'activarà mai el botó de Traspassar i signar digitalment. I si intenteu posar alguna matrícula d'honor, el sistema no la marcarà ni la guardarà. 

Parcial creat

Les notes introduïdes en un parcial es poden aprofitar i importar, després, en la introducció de notes desglossades, com es detallarà en el punt següent del manual. Si per algun motiu, necessiteu esborrar el parcial que heu creat només cal que feu clic en l'aspa que apareix al final de la fila. L'aplicació llançarà un missatge de confirmació. Tingueu present que l'examen parcial és l'únic tipus de convocatòria que podeu eliminar. 

Eliminar parcial

Posar notes de forma desglossada 

L'aplicació permet introduir les notes de manera desglossada si voleu fer blocs, per diferenciar els tipus de proves d'avaluació o activitats (teoria, problemes, laboratori, prototips, pràctiques, seminari, etc.) o les parts d'un examen (teoria i problemes, per exemple). Podeu classificar-les a partir de: 

L'aplicació calcula la nota final a partir del pes o percentatge que poseu a les agrupacions i a la ponderació que fixeu en cadascuna de les preguntes. Per això, abans de ficar les notes desglossades heu de configurar i definir les agrupacions i preguntes. 

Configurar notes desglossades

Primer heu de marcar el botó Activar desglossament dins de Gestió d'actes > Detall desglossament. Observeu que un cop activeu el desglossament, també habiliteu la pestanya Introducció de notes desglossades

Si prèviament heu introduït notes a l'aplicació de forma senzilla, quan vulgueu activar el desglossament, el sistema us avisarà a través d'un missatge com el de sota. Heu de tindre present que sempre prevalen les notes que s'introduïxen per la via senzilla i que són les que es traspassen a l'acta i, per tant, consten a l'expedient de l'alumnat.  

Desglossament notes

El següent pas abans de ficar les notes desglossades és configurar les agrupacions i preguntes. Primer heu de definir les Agrupacions des de la pestanya Agrupacions. Per agregar-ne una cal que feu clic en el botó Afegir i, a continuació, ompliu els següents camps, alguns d'ells obligatoris (per a obtenir més informació vegeu Què és un camp obligatori? del document Elements comuns de les aplicacions):

Per a guardar les dades que heu ficat, heu de polsar Actualitzar. Si apareix una marca en forma de triangle roig a l'extrem superior del camp advertint que no estan guardades, podeu fer clic en el botó Recarregar. 

Per canviar algun paràmetre de les agrupacions heu de polsar el botó Editar o fer doble clic sobre l'agrupació que voleu modificar. Si desitgeu eliminar-la, heu de polsar Borrar.

Un cop definides les agrupacions, heu de concretar les Preguntes. Recordeu que cada agrupació ha de tindre almenys una pregunta i que les notes les introduireu, posteriorment, en les preguntes que dissenyeu. Des de la pestanya Agrupacions, podeu accedir a la de Preguntes de dos maneres diferents:

A. Feu clic directament sobre la pestanya Preguntes, situada al costat de la d'Agrupacions.

B. A través del botó Anar a les preguntes d'aquesta agrupació, que s'activa quan seleccioneu una de les agrupacions que heu generat.

Accedir a les preguntes

Com podeu observar en la imatge de sota, la pestanya Preguntes es presenta molt similar a la d'Agrupacions

Configuració preguntes

Per agregar una pregunta heu de seguir els mateixos passos que amb les agrupacions; fer clic en Afegir i omplir els següents camps: 

Per guardar els camps que heu omplit heu de fer clic en Actualitzar. Per fer modificacions heu de polsar Editar o fer doble clic en la pregunta seleccionada i per eliminar una pregunta cal que polseu Borrar

Si heu afegit moltes preguntes podeu aplicar un filtre per agrupacions i només visualitzar les preguntes d'una agrupació determinada. El filtre està dins de la pestanya de les Preguntes a la part superior dreta, com es veu envoltat en roig en la següent imatge:

Filtre per agrupacions

Per a obtenir més informació vegeu Filtrar una cerca del document Elements comuns de les aplicacions.

Introduir notes desglossades

Després de configurar les notes desglossades, podeu començar a ficar-les des de la pestanya Introducció de notes desglossades. En aquesta pantalla apareix el llistat de l'alumnat matriculat a l'assignatura i les agrupacions i preguntes que hàgeu definit prèviament. Podeu mostrar-les amb la icona del signe d ela suma que apareix davant del nom de l'alumne o ocultar-les amb la icona del signe de la resta. Podreu comprovar que les agrupacions i preguntes es visualitzen en l'ordre que heu especificat anteriorment durant la configuració.

Introducció de notes desglossades

Heu de ficar les notes en la columna Nota. Preneu atenció a les següents consideracions: 

Com passa en la introducció de notes senzilla: 

Per facilitar la introducció de notes desglossades existeixen uns filtres que us permeten visualitzar en la pantalla únicament l'agrupació i la pregunta que desitgeu. Els filtres estan ubicats en la part superior dreta de la finestra com es pot observar en aquesta pantalla. Podeu desplegar les agrupacions i preguntes que hàgeu definit prèviament. Per a obtenir més informació vegeu Filtrar una cerca del document Elements comuns de les aplicacions

Filtrar per agrupació i pregunta

Com passa amb les notes introduïdes de forma simple, també podeu exportar les dades de l'acta en un full de càlcul en format CSV i, posteriorment, importar el mateix document amb totes les qualificacions ficades. Per a més informació consulteu Exportar i importar notes de forma desglossada

Un cop posades i verificades les notes desglossades podeu agregar una revisió i notificar-les a l'estudiantat, publicar-les en el tauler virtual i, finalment, fer el traspàs i signatura digital, com es fa amb el procés d'introducció de notes de forma senzilla. Per a més informació vegeu Posar notes. 

Exportar i importar notes en un full de càlcul 

L'aplicació permet exportar el llistat de l'alumnat d'una acta a un full de càlcul en format CSV (comma-separated values) perquè pugueu posar les notes en una taula en el vostre equip i, posteriorment, les importeu perquè les guarde el sistema. A més, ho podeu fer tant amb notes de forma simple com desglossades.

Cal subratllar que ja no s'exporten taules amb el DNI i, per tant, és convenient que seguiu les indicacions que s'explicaran a continuació: primer exporteu i genereu des de l'aplicació la taula amb l'alumnat de l'acta i, un cop hàgeu ficat les notes en el document que genera, les importeu per registrar-les en el sistema. 

Exportar i importar notes de forma simple 

Per poder treballar les notes en un full de càlcul heu d'haver seleccionat una convocatòria (Gestió d'actes > triar Curs i Acta > fer clic en una Convocatòria o en la fletxa Anar a l'acta Introducció de notes). I, a continuació, heu de seguir aquestes indicacions: 

  1. En primer lloc, heu de polsar el botó Exportar CSV, situat a la part de sota de la pestanya Introducció de notes.  

  2. Aleshores, descarregareu en el vostre equip un arxiu en format CSV que podreu obrir amb qualsevol programa de full de càlcul. Com podeu observar en la imatge de sota, assegureu-vos que quan l'obriu, la codificació o conjunt de caràcters del fitxer és UTF-8, el separador de camps és el punt i coma - ; - i el delimitador de text les comilles - "..." -. En la taula, apareixeran tres columnes amb el PerId (Id identificatiu intern de l'UJI), el Nom i la Nota. Heu de tenir en compte que si havíeu introduït alguna nota abans a l'aplicació, també l'exportarà. En aquest moment, en la taula i des del vostre equip, les podreu modificar i introduir-ne de noves. 

    Importació
  3. Un cop tingueu totes les notes posades i revisades, podeu guardar-les per importar-les, de nou, a l'aplicació. Recordeu que sempre heu de treballar amb documents en format CSV. Per tant, quan guardeu el document fixeu-vos que utilitzeu el format CSV.

    Usar documents en format CSV
  4. Per importar les notes heu d'anar a la pestanya Càrrega de dades, situada a la part dreta de la pantalla. Cal que, primer, trieu el fitxer a través del botó Seleccionar arxiu i, després, polseu Pujar arxiu per carregar-lo a l'aplicació. 

    Càrrega de dades

  5. Seguidament, si s'han detectat problemes durant el procés d'importació, el sistema llançarà un missatge d'avís en una nova finestra, com el de la imatge de sota. Indica, per exemple, si el format d'una nota no és correcte perquè heu introduït una lletra enlloc d'una xifra, si una nota és inferior a 0 o superior a 10 o si heu inclòs un usuari (el camp Identificació recull el PerId) que no pertany a aquesta acta. Heu de polsar el botó Acceptar per continuar. 

    Problemes trobats en la importació

  6. En aquest moment, es mostra una previsualització de les notes que esteu important amb tres possibles tipus d'avisos: 

  7. Finalment, un cop reviseu i comproveu totes les notes, per fer efectiva la importació heu de polsar el botó Importar, situat a la part de sota de la pantalla. Si us heu equivocat o heu detectat alguna dada errònia podeu polsar Cancel·lar per aturar la importació.

Botó per importar les notes

Una volta premeu Importar, es mostra un missatge, com el de sota, per informar-vos del nombre de notes que s'han importat correctament.

Quan polseu Acceptar, s'obrirà automàticament la pestanya Introducció de notes, des d'on podreu fer canvis o posar les Matrícules d'Honor (en aquest últim cas només si sou el o la responsable de l'assignatura). Per a més informació vegeu Introduir notes

Exportar i importar notes de forma desglossada 

Com ja s'ha mencionat, també podeu exportar les dades d'una acta amb notes desglossades. Per fer-ho heu de tenir marcada l'opció Activar desglossament en la pestanya Detall desglossament. Per a més informació consulteu Configurar notes desglossadesEn aquest cas, podeu exportar les notes tant des la pestanya Introducció de notes com des d'Introducció de notes desglossades, tot i que sempre es farà de forma desglossada. Heu de seguir les mateixes indicacions que en el cas de les notes de forma simple, explicades en el punt anterior del manual:

  1. Primer, heu de polsar el botó Exportar CSV

  2. En aquest moment, l'aplicacio descarregarà, en el vostre equip, l'arxiu en format CSV. Recordeu d'assegurar-vos que el conjunt o codificació de caràcters és UTF-8, el separador de camps és el punt i coma - ; - i el delimitador de text són les comilles - " -. En aquest cas, la taula mostra les columnes de , Nom, Nota i de totes les preguntes que hàgeu definit prèviament en la configuració de les notes desglossades. Fixeu-vos que cada columna s'identifica per l'etiqueta de l'agrupció seguida d'un guió baix i de l'etiqueta de la pregunta. Exemple: EX_P1. A partir d'ara, ja podeu treballar directament en la taula des del vostre equip. 

    Indicacions per obrir un arxiu CSV amb notes desglossades
  3. Un cop les tingueu totes les notes posades i revisades, podeu guardar-les per importar-les i registrar-les a l'aplicació. Heu de tenir present que sempre heu de treballar amb documents en format CSV. 

  4. Per importar les notes heu d'anar a la pestanya Càrrega de dades i, des d'ací, primer, heu de polsar Seleccionar l'arxiu i, després, Pujar arxiu per carregar-lo a l'aplicació. 

  5. Com en les notes de forma simple, si l'aplicació detecta problemes durant el procés d'importació obrirà una nova finestra amb un missatge d'avís i el detall dels errors. Per continuar cal que feu clic al botó Acceptar. 

  6. Aleshores, es mostra en la pantalla una previsualització de les notes que esteu important amb tres tipus d'avisos, com s'ha detallat en el punt anterior del manual. Com podeu comprovar en la imatge de sota, en aquest cas, les notes apareixen agrupades per alumnat. Fixeu-vos que en la primera fila apareix la nota final i en les de sota les de cada pregunta que havíeu configurat prèviament. 

    Previsualització de les notes que es poden importar
  7. Recordeu que per fer efectiva la importació heu de polsar el botó Importar, situat a la part de sota de la pantalla. Si us heu equivocat o heu detectat algun error podeu polsar Cancel·lar per aturar la importació. Una volta premeu Importar, l'aplicació us informa del nombre de notes que s'han importat correctament. Per acabar el procés, heu de polsar Acceptar i s'obrirà automàticament la pestanya Introducció de notes desglossades, des d'on podreu fer modificacions o posar les Matrícules d'Honor (en aquest últim cas, només si sou el o la responsable de l'assignatura). Per a més informació vegeu Introduir notes desglossades

Importar notes de l'Aula Virtual

L'última versió de l'aplicació inclou la possibilitat d'importar les notes d'un curs de l'Aula Virtual. Per poder fer-ho heu de tenir en compte les següents consideracions:

Per poder importar les notes de l'Aula Virtual heu d'anar a la pestanya Càrrega de dades i polsar el botó Importar d'Aula Virtual, marcat en roig en la imatge de sota. 

Importar d'Aula Virtual

A continuació, s'obrirà una finestra perquè seleccioneu el curs de l'Aula Virtual del qual voleu importar notes i polseu el botó Importar notes. Ací, només apareixeran els cursos que estiguen vinculats a l'acta en què estigueu treballant. Si feu clic a sobre de l'URL s'obrirà l'enllaç del curs de l'Aula Virtual corresponent i podreu comprovar que es tracta del que voleu importar les notes. 

Seleccionar el curs de l'Aula Virtual per importar notes

Aleshores, com passa amb la importació per CSV, es mostra una previsualització de les notes que esteu important, amb tres tipus d'avisos, com es detalla en el punt Exportar i impotar notes de forma simple. Recordeu que per fer efectiva la importació cal que premeu el botó Importar, situat en el marge inferior dret, com podeu observar en la imatge de sota. Després de polsar Importar, l'aplicació us informa del nombre de notes que s'han importat correctament. Per acabar el procés, heu de polsar Acceptar i s'obrirà automàticament la pestanya Introducció de notes desglossades, des d'on podreu fer modificacions o posar les Matrícules d'Honor (en aquest últim cas, només si sou el o la responsable de l'assignatura). Per a més informació vegeu Introduir notes

Importar les notes de l'Aula Virtual

Tingueu present que només podreu importar les notes de l'Aula Virtual si sou professorat de l'acta i teniu accés al curs de l'Aula Virtual. Si no és així, quan polseu el botó Importar d'Aula Virtual, el sistema llançara un missatge d'error advertint-vos que no figureu com a professorat d'aquesta acta. 

En aquest videotutorial elaborat pel CENT veureu com fer-ho. 

Traspassar i signar digitalment

Traspàs de l'acta

El traspàs de l'acta és el procés de registrar de manera oficial en un document les notes i qualificacions d'una assignatura o matèria, alhora que també es traslladen a l'expedient de l'alumnat. Aquesta aplicació inclou la signatura digital de tot el procés, substituint la signatura manual i sense necessitar cap certificat digital. Abans de fer el traspàs amb signatura digital heu de tindre en compte les següents consideracions: 

Un cop feu clic en el botó Traspassar i signar digitalment, l'aplicació us llançarà una pregunta de confirmació. 

Traspassar i signar digitalment

Quan confirmeu que esteu segurs que voleu traspassar l'acta, l'aplicació automàticament fa el procés i la signa digitalment. A més, us situarà en la pestanya Resum de traspassos, on podreu veure la Data de traspàs i una taula amb les dades de cada Alumne/a, la Nota, la Qualificació i les Observacions. Cal que comproveu que en la columna d'Observacions no apareix cap error i tot es mostra com a Correcte. Si detecteu algun error us heu de posar en contacte amb el SGDE

Resum de traspassos

Si desitgeu tindre l'acta en pdf, podeu descarregar-la o guardar-la en el vostre equip fent clic en el botó Descarregar document de l'acta. Podeu observar que el document inclou el nom de l'assignatura, el llistat d'alumnes amb les qualificacions, el número de convocatòries consumides, la data i la signatura electrònica. Per defecte, no cal ni descarregar ni imprimir les actes perquè el sistema les arxiva totes digitalment i el SGDE pot accedir a totes les que hi ha a l'aplicació. 

Document de l'acta en pdf

Fixeu-vos que quan feu el traspàs d'una acta, apareix una nova pestanya Acta traspassada on podeu consultar les notes introduïdes, però no hi pordreu fer cap canvi. Recordeu que a partir d'aquest moment, qualsevol modificació s'ha de fer a través d'una diligència. Per a obtenir més informació consulteu Fer diligències

Convé subratllar que si, quan introduïu les notes, marqueu expressament la casella de No Presentat, quan hàgeu traspassat l'acta també quedarà marcada la columna NP. Fixeu-vos, a més, que un cop traspassaeu l'acta la icona del document de l'última columna es pinta de color verd. Si passeu el cursor per sobre es mostrarà el nom de la persona que l'ha trapassat i el dia i l'hora que ho ha fet. 

Acta traspassada

Acta única

Les pràctiques externes i els TFG i TFM tenen consideració d'acta única i, per tant, són actes que s'obrin al gener i es tanquen a la tardor del curs següent per poder ficar, de forma progressiva, les notes dels alumnes que van cursant aquest tipus d'assignatura. El traspàs i signatura digital només es pot fer una volta, quan s'haja introduït la qualificació de tot l'estudiantat matriculat. Per això, l'aplicació ofereix la possibilitat de traslladar les notes a l'expedient de cada alumne, de forma individual, sense haver de fer el traspàs. Només ho pot fer el professorat responsable de l'assignatura (el que consta fent clic sobre la icona d'informació, situada al costat del botó Traspassar i signar digitalment). Cal que seguiu els següents passos: 

  1. Primer heu de ficar la nota a l'estudiant o estudiants que desitgeu en Gestió d'actes > Introducció de notes.

  2. Seguidament marqueu la casella de la primera columna de l'alumne/a o alumnes a qui voleu passar la nota, tal com podeu veure en la imatge de sota.

  3. I finalment, feu clic en el botó Passar notes a l'expedient

També teniu disponible un altre botó amb el símbol d'un tick, situat al costat de Passar notes a l'expedient, per seleccionar de cop totes les notes que estiguen pendents de passar a l'expedient. Així, si polseu Passar notes a l'expedient les passareu totes d'una sola volta. En definitiva, amb aquesta operació, la nota consta a l'expedient de l'alumnat i es podria tancar, si fos la seua última assignatura. 

Quan hàgeu passat la nota a l'expedient de l'alumnat, veureu que al costat de la nota en la columna Info apareix una icona d'un document de color verd, com podeu comprovar en la imatge de sota. Si passeu per sobre amb el ratolí podeu consultar el nom de la persona que ha passat la qualificació a l'expedient i quan ho ha fet. 

És important que tingueu en compte que les notes que passeu a l'expedient ja no les podreu canviar. Si necessiteu, de forma excepcional, fer alguna modificació abans que l'acta es traspasse, ho haureu de fer a través de la pestanya Resum de traspassos. Cal subratllar que només podrà gestionar aquests canvis el o la responsable de l'assignatura. Com podeu veure en la imatge de sota estarà disponible el botó Habilitar perquè pugueu fer canvis des d'Introducció de notes. Després de canviar la nota haureu de marcar la casella de l'alumne i prémer Passar notes a l'expedient perquè es trasllade la nova nota en l'expedient i sobreescriga l'anterior. 

Habilitar el canvi d'una nota passada a l'expedient

Finalment, dins del termini fixat per fer el traspàs de l'acta única, el o la responsable de l'assignatura podrà traspassar-la com es fa amb la resta de convocatòries. Recordeu, però, que no es pot modificar una nota ni fer una diligència si l'expedient s'ha tancat, ja siga per haver efectuat el dipòsit del títol ja siga per haver-lo traslladat a una altra universitat. Per a més informació consulteu Traspàs de l'acta

Fer un control de les actes 

L'aplicació ofereix la possibilitat de controlar el traspàs d'actes d'un departament concret de l'UJI o d'un tipus de títol en una convocatòria determinada. D'aquesta manera, els administradors i PAS dels departaments poden conèixer, per exemple, quantes actes s'han generat o quantes en queden encara sense traspassar. Des de Control d'actes del menú principal podeu fer una cerca i aplicar uns filtres per mostrar les generades o les traspassades. Per a obtenir més informació sobre el funcionament dels filtres vegeu Filtrar una cerca del document Elements comuns de les aplicacions. En aquest cas heu de seguir els passos que s'expliquen a continuació: 

  1. Primer heu de seleccionar el Curs i la Convocatòria entre les opcions que es depleguen. 

    Control d'actes
  2. Un cop trieu el Curs i la Convocatòria, en segon lloc, apareixen els Filtres. Podeu cercar les actes per:

  3. Després d'aplicar els filtres que desitgeu, en tercer lloc, a la part de sota de la pantalla es mostrarà el llistat d'actes que esteu cercant. Recordeu que podeu desfer un filtre polsant la icona de l'aspa. En aquesta taula, podeu observar les dades següents: 

    Com podeu veure en la imatge de sota, en la part inferior esquerra, es mostra el nombre d'elements, és a dir, d'actes que es visualitzen en la pantalla. També incorpora el botó Enviar notificació a les actes visualitzades, situat en la part inferior dreta, per poder enviar un correu electrònic als responsables de les actes que tingueu en pantalla. 

    Llistat d'actes traspassades


    Heu de tenir en compte que només podreu enviar aquestes notificacions quan tingueu seleccionat almenys un dels filtres. Si no en teniu cap, quan polseu Enviar notificació a les actes visualitzades, l'aplicació mostrarà un missatge d'error com aquest. 

    Missatge que adverteix que cal seleccionar almenys un filtre


    L'enviament d'aquestes notificacions és útil, per exemple, per a recordar als responsables de les actes no traspassades que aviat s'esgotarà el termini per fer-ho. En la finestra que s'obri apareix un missatge per defecte, però el podeu canviar i personalitzar. Per donar-li curs heu de polsar Enviar notificació

    Enviament de recordatori


    Aleshores, els responsables de les actes reben un correu que inclou el text que té definit l'aplicació o el que hàgeu personalitzat.

    Correu de notificació


    La persona que feu l'enviament també rebreu un e-mail, com el de l'exemple de sota, amb un resum de les notificacions que heu fet. 

    C

Fer diligències

D'acord amb la normativa vigent, un cop fet el traspàs de l'acta, qualsevol canvi en les notes només es pot fer a través d'una diligència. És un tràmit que permet deixar constància de forma oficial de qualsevol modificació en una acta. Heu de tenir en compte les següents consideracions: 

La diligència incorpora la signatura digital i només la pot gestionar el o la responsable de l'assignatura o el coordinador o coordinadora de màster. Per fer una esmena o rectificació en una acta ja traspassada us heu de situar en la pestanya Diligències del menú principal. En aquesta pestanya heu de seleccionar el Curs, la Convocatòria i l'Acta traspassada a la qual voleu fer una modificació. 

Pantalla per gestionar les diligències

Aleshores, es mostrarà la llista de l'acta amb el nom de l'Alumne/a, la Identificació (DNI), la Nota i la Qualificació. A més, la columna Info indica si la nota s'ha traspassat correctament. Quan apareix una icona amb un document de color verd significa que s'ha fet de forma satisfactòria i si passeu el ratolí per sobre podreu consultar el nom de la persona que l'ha traspàs i la data i l'hora en què ho ha fet. És una informació molt útil sobretot en les actes úniques per saber quines notes s'han passat ja a l'expedient. Per a més informació vegeu Acta única. Recordeu que en aquesta mateixa pantalla, també veureu que en la primera columna davant del nom de l'alumne apareixen dues icones diferents: 

Diligències

Un cop accediu a aquesta taula podeu modificar la nota que desitgeu seguint els següents passos: 

  1. Primer heu d'introduir la Nota i Qualificació correcta. Fixeu-vos que segons la nota numèrica que poseu la qualificació no es transforma automàticament com passa en la Introducció de notes, sinó que ho heu de fer de forma manual seguint la taula d'equivalències que recull la Normativa d'avaluació de l'UJI a la Normativa acadèmica.

  2. En segon lloc, obligatòriament heu d'introduir un Comentari sobre la diligència a través de la icona de la suma. Heu d'escriure l'observació en la finestra que s'obri i polseu Desar.

    Comentari sobre la diligència
  3. Per guardar les modificacions i el comentari heu de fer clic en el botó Traspassar i signar digitalment les diligències. En aquesta pàgina els canvis no es guarden de forma automàtica. Observeu que la marca del triangle roig que indica que el camp està pendent de guardar només desapareix quan polseu el botó Traspassar i signar digitalment les diligències. Qualsevol canvi que feu sense polsar aquest botó, no es guardarà i no quedarà reflectit enlloc. 

    Traspassar i signar digitalmente les diligències

  4. Una volta premeu el botó Traspassar i signar digitalment les diligències s'obri una finestra amb el Resum de diligències, on es detallen els canvis que heu introduït a l'acta. Per confirmar i fer efectiva la modificació heu de polsar Traspassar diligències. Quan feu això, comproveu que la dada s'ha guardat correctament i que desapareix el triangle roig del camp que havíeu variat. En aquest moment, l'aplicació automàticament recull en l'acta la modificació, la signa digitalment i la trasllada a l'expedient de l'alumnat. 

    Resum de diligències


    Recordeu que quan canvieu la nota numèrica no es transforma automàticament la qualificació i que si l'equivalència no és correcta, quan feu clic en Traspassar diligències, l'aplicació us llançarà un missatge d'error en què us adverteix que la nota que heu introduït no correspon amb la qualificació. Fins que la nota numèrica i la qualificació no siguen correctes no us deixarà fer el traspàs de la diligència amb la signatura digital. 

    Missatge d'error d'equivalència incorrecta


    Heu de tenir en compte que els canvis efectuats en una acta a través d'una diligència es notificaran mitjançant un correu electrònic a l'alumnat afectat i al responsable o responsables de l'assignatura perquè en tinguen constància. Com a mesura de seguretat, rebran un correu electrònic de notificació quan traspasseu la diligència.

  5. Podeu observar els canvis aplicats després de fer clic en Traspassar diligències. Davant de l'alumnat al qual li heu modificat la nota apareix una icona d’un signe de la suma. Si feu clic sobre la icona es desplegarà la informació sobre la variació que hàgeu fet. S'indica la Nota i Qualificació anterior, la data de traspàs inicial i el nom de la persona que l'ha modificat. Per ocultar aquesta informació heu de fer clic en la icona del signe de la resta. 

Resum del traspàs

6. I per últim, podeu comprovar les modificacions en l'acta. Quan feu clic en Traspassar diligències, l'aplicació automàticament recull en l'acta la diligència, de manera que no es crea un nou document, sinó que l'acta ja traspassada incorpora la dada canviada i deixa constància que s'ha modificat. Si accediu a l'acta des del botó Imprimir acta comprovareu com queda plasmada de forma oficial la diligència. ç


En l'acta, apareixerà un asterisc (*) al costat de la nota que hàgeu modificat i, a la part inferior del document, es detallarà la diligència amb la Nota anterior i la Nota actual. Així, quedarà reflectit en cadascuna de les diligències que es facen.

Exemple d'acta

A partir d'aquest moment, si una persona amb autorització accedeix a l'acta des de l'opció del menú Control d'actes o des de Gestió d'actes > Resum de traspassos > Descarregar document de l'acta veurà aquest mateix document, és a dir, l'acta amb les diligències incorporades. 

Diligències extraordinàries 

Com ja s'ha mencionat, les diligències només es poden fer en el curs acadèmic en el qual s'ha produït l'acte avaluat. Una vegada transcorregut aquest termini, per a fer qualsevol modificació s'ha de fer una diligència extraordinària. El període per a diligències extraordinàries comença l'1 de gener de l'any següent a la finalització del curs acadèmic. Això significa, per exemple, que el termini per a fer diligències extraordinàries d'actes del curs 2018/19 começa l'1 de gener de 2020. Per fer una diligència extraordinària heu de seguir aquests passos: 

  1. Primer s'ha de fer una sol·licitud a través de la pestanya Diligències Extra del menú principal de l'aplicació. És el o la responsable de l'assignatura qui s'encarrega de realitzar-la i, en cas que aquesta persona ja no tinga vincle amb l'UJI, és la direcció del departament o la coordinació del màster qui fa el tràmit.  Com podeu veure en la imatge de sota, heu de seleccionar el Curs, la Convocatòria, l'Acta i l'Alumne/a al qual voleu aplicar algun canvi.  

    Diligències extraordinàries


    Aleshores veureu que en la taula de sota apareix el nom de l'Alumne/a que heu triat, la Nota i la Qualificació de l'acta. Ací heu d'introduir els canvis que vulgueu i argumentar-ne els motius a través del Comentari. Per últim, heu de polsar el botó Sol·licitar al centre l'aprovació d'aquesta diligència.  

  2. Posteriorment, aquesta sol·licitud es tramet a través d'un correu electrònic de notificació al deganat o la direcció del centre que imparteix la titulació objecte de la diligència per tal que done o denegue l'autorització per fer la diligència extraordinària. És una acció que es fa des de l'apartat Gestió de sol·licituds, com podeu observar en la imatge de sota. Veureu l'Estat en què es troba la petició (PENDENT), el nom del Sol·licitant, la Diligència a la qual fa referència, la nova Nota, la Nota anterior i podreu accedir als Comentaris per consultar-ne els motius. Heu de polsar el botó Acceptar per aprovar-la o el signe de prohibició per denegar-la. 

    Aprovar una diligència


    En cas que polseu Acceptar per aprovar la sol·licitud, l'aplicació llançarà un missatge de confirmació com el següent. 

    Confirmació de validació


    I en cas que vulgueu rebutjar la sol·licitud i premeu la icona de la prohibició, s'obrirà una finestra com la de sota on haureu d'escriure'n els motius i polsar Denegar

    Comentari denegació

    Mentre, els sol·licitants podeu consultar l'estat de la vostra petició en la secció Sol·licitud de diligència extra. En la imatge de sota, per exemple, la sol·licitud encara està PENDENT. Podreu anul·lar la vostra sol·licitud, sempre que encara no haja estat acceptada o rebutjada pel deganat o la direcció de centre, polsant l'aspa que hi ha en la columna Cancel·lar

  3. En tercer lloc i una vegada donada l'autorització, el o la responsable de l'assignatura (o en el seu cas la direcció del departament o la coordinació de màster) rebreu un correu electrònic de notificació perque signeu la diligència. Teniu un termini de 7 dies per a signar i fer efectiva la diligència. Si transcorregut aquest termini, no la signeu, la sol·licitud es tancarà i ja no es podrà fer la diligència extraordinària. Com podeu comprovar en la imatge de sota, un cop s'accepta la sol·licitud, l'estat canvia a APROVADA i s'habilita el botó de Signar.

    Signar diligència


    Quan polseu el botó Signar l'aplicació llança un missatge de confirmació com el de sota. Un cop signada la diligència, se segueix el mateix procediment que amb les diligències ordinàries. Es notifica per correu electrònic tant al sol·licitant com a l'alumne i en l'acta apareix un annex signat amb la nova diligència. A més, l'estat de la sol·licitud canvia a SIGNADA

Les meues diligències

Des de la pestanya Les meues diligències del menú principial podeu consultar el registre d'adreces IP des d'on s'han realitzat diligències, és a dir, modificacions en les actes. Cal que en els Filtres seleccioneu almenys un Curs i una Convocatòria. Com podeu veure en la imatge de sota, en Les teues diligències es mostra la data, el curs, la convocatòria, el codi de l'assignatura de l'acta corresponent, el nom de l'alumne/a i el seu DNI (Identificació), les notes i qualificacions actuals i anteriors i l'adreça IP. Es tracta d'incrementar les mesures de seguretat per tal de tenir constància de qui, com i quan ha aplicat algun canvi en les actes ja traspassades. Recordeu que en la pàgina d'inici de l'aplicació es mostrarà el nombre de diligències que hàgeu fet en els darrers mesos. 

Les meues diligències

Resolució de dubtes

Per qualsevol dubte o consulta relativa al funcionament o desenvolupament de l'aplicació, heu de contactar amb Elia Carmen Esteve Gumbau del Servei de Gestió de la Docència i Estudiants (SGDE). Podeu enviar les vostres consultes a l'adreça electrònica esteve@uji.es

Resolució de problemes 

Davant qualsevol problema amb el funcionament de l'aplicació, us podeu posar en contacte amb el Centre d'Atenció a Usuaris (CAU) del Servei d'Informàtica de la Universitat Jaume I de Castelló. Podeu telefonar al CAU al (964 38) 7400 dins de l'horari d'atenció telefònica (de dilluns a dijous de 08.30 a 19.00h i els divendres de 09.30 a 17.00h), enviar les vostres consultes a l'adreça electrònica cau@uji.es o crear una incidència a través de l'aplicació CAU. Serà atesa tan ràpidament com siga possible i amb el millor servei disponible. 

Glossari


A més de conèixer el significat d'aquests conceptes també us pot ajudar el Glossari de termes clau.