Matrícula en pràctiques hospitalàries del grau en medicina
- 1 Què és Pràctiques hospitalàries?
- 2 Accés a l'aplicació
- 3 Qui pot utilitzar Pràctiques hospitalàries?
- 4 La pàgina d'inici de Pràctiques hospitalàries
- 5 Què pots fer si ets coordinador/a?
- 5.1 En quins hospitals es fan les pràctiques?
- 5.2 Com es configuren les fases de matriculació?
- 5.3 Com es fixen les dates dels períodes de pràctiques?
- 5.4 Quines assignatures preveuen pràctiques hospitalàries?
- 5.5 Com es divideix una assignatura en blocs?
- 5.6 En quines especialitats s'ofereixen pràctiques hospitalàries?
- 5.7 Com es concreta el número de places?
- 5.8 Com s'agrupen les pràctiques en períodes i especialitats?
- 5.9 Com es distribueixen els torns?
- 5.10 Com es posa l'oferta a disposició dels alumnes?
- 5.11 Com es comprova l'oferta que veuen els alumnes?
- 6 Què pots fer si ets alumne/a?
- 7 Resolució de dubtes
- 8 Resolució de problemes
- 9 Glossari
Què és Pràctiques hospitalàries?
És una eina informàtica destinada a facilitar i agilitzar el procés de selecció de les pràctiques clíniques dels alumnes matriculats al grau en medicina de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. L'aplicació permet als coordinadors definir les característiques de l'oferta de pràctiques en els hospitals per posar-la a disposició de l'estudiantat i que puga fer la tria, per torns. Amb aquest programa, els coordinadors poden especificar els hospitals on es poden fer les estades i alhora classificar les pràctiques per assignatures, blocs (obligatòries, optatives o ambdós) i especialitats, és a dir, per àrees mèdiques o quirúrgiques. També pot establir el nombre de places que s'ofereixen a cada especialitat i hospital.
La mateixa aplicació permet distribuir el calendari del curs acadèmic o del semestre en períodes. Així, cada període té fixada una duració de dies, amb una data d'inici i de final, i cada pràctica conté un nombre de períodes determinat que serà necessari per a poder-les fer i superar. A més, preveu que els coordinadors puguen agrupar les pràctiques en períodes i especialitats per, després, facilitar la selecció a l'alumnat. Alhora, a través del programa, es fixen les fases de matriculació, per curs, per semestre o per pràctiques obligatòries o optatives.
A partir del volum total d'assignatures matriculades i de la nota mitjana de l'expedient acadèmic, l'aplicació distribueix els torns de matrícula entre l'alumnat. D'aquesta manera, l'estudiantat, prèviament matriculat del grau en medicina, pot accedir, de forma ordenada, al sistema per fer la tria de les pràctiques. L'alumnat té cinc minuts d'exclusivitat, en què pot entrar-hi i elegir, de forma preferent, les pràctiques que vol fer. Si no ho fa en aquest període de temps, quan entra l'estudiant del següent torn, tots dos estan escollint simultàniament i competint, per tant, per les mateixes places. Tot està pensat per facilitar i simplificar la coordinació i selecció de les pràctiques i fer tots els possibles per evitar incompatibilitats.
Accés a l'aplicació
L'aplicació presenta dos enllaços d'accés:
Un per a coordinadors i personal encarregat de dissenyar i introduir l'oferta de pràctiques hospitalàries: http://ujiapps.uji.es/pho/manage.jsp
I un altre per a l'alumnat del grau en medicina que ha de fer la matrícula: http://ujiapps.uji.es/pho
Qui pot utilitzar Pràctiques hospitalàries?
L'aplicació pot ser útil per al personal implicat en el procés de gestió, coordinació i assignació de les pràctiques hospitalàries del grau en medicina i l'estudiantat que hi està matriculat. Com s'ha assenyalat en el punt anterior, cadascun d'aquests usuaris té una via d'accés al programa i, per tant, pot realitzar unes funcions o accions determinades:
Coordinadors: són els encarregats d'introduir a l'aplicació l'oferta de pràctiques clíniques, pactada amb els hospitals, per a cada curs del grau en medicina. És responsabilitat dels coordinadors especificar els centres sanitaris on es poden fer les pràctiques i definir les fases de matriculació i els períodes que comprén cada pràctica. Ha de classificar les pràctiques per assignatures, blocs i especialitats i assignar el nombre de places. Alhora, té la possibilitat d'agrupar-les en períodes i especialitats per facilitar, després, la tria a l'alumnat. En conclusió, els coordinadors defineixen i generen l'oferta de pràctiques per posar-la a disposició dels estudiants perquè facen la matrícula per torns.
Alumnat de medicina: a través de l'enllaç específic de l'aplicació, l'estudiantat de medicina, prèviament matriculat en el grau, pot accedir, en el seu torn, a l'oferta de pràctiques hospitalàries d'una fase (curs, semestre o obligatòries/optatives). Aleshores, durant cinc minuts d'exclusivitat, pot matricular-se tenint preferència fins que entra l'alumnat del següent torn.
La pàgina d'inici de Pràctiques hospitalàries
Quan accediu a l'aplicació, com a coordinadors, la primera pantalla que apareix és com la següent:
Des del menú principal de l'aplicació podeu accedir a les següents funcions:
Gestió d'Assignatures: espai per a precisar quines són les assignatures que preveuen pràctiques hospitalàries.
Gestió de Fases: ací heu de fixar les fases de matriculació de les pràctiques. Cada fase està formada per un grup d'alumnes en funció del curs, semestre o el tipus d'assignatura (obligatòria o optativa) i a cadascuna d'elles s'assenyala un dia de matrícula. Posteriorment es distribueixen els torns entre l'estudiantat que es poden consultar des de Gestió de Torns.
Gestió de Dates Període: des d'aquesta pestanya heu de definir els diversos períodes que comprén el calendari d'un curs acadèmic sencer o d'un semestre. Podeu indicar la data d'inici i de final de cadascun dels períodes perquè, després, en Gestió d'Especialitats especifiqueu quants i quins en conformen cada pràctica.
Gestió d'Hospitals: en aquest apartat heu d'identificar els centres sanitaris que ofereixen pràctiques clíniques.
Gestió de Blocs: des d'aquesta pestanya classifiqueu les assignatures per blocs. Cada assignatura ha de tenir almenys un bloc amb pràctiques obligatòries, optatives o ambdós. El bloc sol correspondre a una gran àrea mèdica i inclou diverses especialitats.
Gestió d'Especialitats: assenyaleu quines són les especialitats mèdiques o quirúrgiques de les pràctiques clíniques. En cada especialitat concreteu a quin curs, bloc i semestre pertany i quants i quins períodes són necessaris per fer-hi les pràctiques.
Gestió de Places: heu de definir el número de places que s'ofereixen per cada especialitat i hospital. Una mateixa especialitat pot oferir places en cursos diferents.
Gestió de Grups: des d'aquesta pestanya podeu agrupar les pràctiques en períodes i especialitats per després facilitar i agilitzar la tria a l'alumnat. D'aquesta manera, quan un estudiant fa clic en l'oferta al seu tauler, automàticament, se selecciona tota la que està associada a aquest grup.
Gestió de Torns: en aquest espai podeu visualitzar el llistat d'alumnes ordenats, de forma automàtica, a partir del número total d'assignatures a les quals s'ha matriculat l'alumnat i la nota de l'expedient acadèmic, amb la data i l'hora del seu torn de matrícula.
Generació d'oferta: des d'ací podeu generar l'oferta de pràctiques hospitalàries d'una fase, un cop introduïdes a l'aplicació totes les dades, per posar-la a disposició de l'alumnat perquè en puga fer la selecció i matrícula.
Previsualització de taulers: una volta generada l'oferta, en aquest apartat podeu visualitzar en la pantalla el tauler amb la proposta de pràctiques hospitalàries tal com la veu l'alumnat quan ha de fer la matrícula. Permet, per tant, comprovar si heu creat correctament l'oferta.
Per conèixer les característiques de la pàgina d'inici de l'aplicació des de l'enllaç de l'estudiantat consulteu Què pots fer si ets alumne/a?
Per a obtenir més informació vegeu Maneig de la pàgina d'inici del document Elements comuns de les aplicacions.
A continuació, en els següents punts del manual, s'expliquen amb detall totes les accions i tasques que permet fer l'aplicació segons el tipus d'usuari.
Què pots fer si ets coordinador/a?
Els coordinadors sou els encarregats de dissenyar i introduir en l'aplicació totes les dades i informació de l'oferta de pràctiques clíniques per posar-la a disposició de l'alumnat i, posteriorment, puga fer la selecció i matrícula. És responsabilitat dels coordinadors configurar diversos paràmetres de l'oferta, com són els hospitals on es poden realitzar les pràctiques, les fases de matriculació, els períodes en què es faran les pràctiques i classificar-les per assignatures, blocs i especialitats. També heu de concretar el nombre de places que ofereix cadascuna de les especialitats per cada curs i hospital i pot agrupar les pràctiques en períodes i especialitats. Finalment, i com a darrer pas, els coordinadors heu de generar l'oferta d'una fase perquè l'alumnat en puga fer la matrícula, per torns (per a obtenir més informació vegeu Què pots fer si ets alumne/a?). Totes aquestes accions es descriuen a continuació.
En quins hospitals es fan les pràctiques?
Dins de la configuració de l'oferta, el primer que heu de fer, com a coordinadors, és senyalar on se'n poden fer, és a dir, quins són els centres hospitalaris que acullen pràctiques clíniques dels alumnes del grau en medicina de l'UJI. Des de la pestanya Gestió d'Hospitals del menú principal, podeu consultar, afegir, modificar o esborrar centres. A la part de baix es visualitza la taula amb tres tipus de dades per columnes, tal com podeu comprovar a la imatge de sota:
Codi: acrònim que identifica cadascun dels hospitals.
Nom: denominació del centre sanitari que acull pràctiques.
Ordre: és un criteri numèric d'ordenació de les dades de la taula. És un camp opcional i, si desitgeu utilitzar-lo, cal que fiqueu a cada centre un número en funció de la prioritat que li vulgueu donar. Aquest és l'ordre que després visualitza l'alumnat en la matriculació de les pràctiques. Si no l'utilitzeu, s'aplicarà l'ordre alfabètic.