Google Sites.

Google Sites és una aplicació en línia gratuïta, inclosa en el Google Workspace per a la creació de pàgines web. Permet crear un lloc web d'una forma tan senzilla com editar un document i preparada per a diversos propòsits, com a llocs personals, llocs de projectes, pàgines d'empleats, llocs d'organitzacions, etc. Depenent del perfil de l'usuari pot canviar la capacitat d'emmagatzematge que haurà de coincidir amb la del Google Drive.

La nova versió de Google Sites és l'única opció per a crear llocs web en Google Workspace i, des del 30 de gener del 2023, ja no es poden editar els de la versió clàssica de Sites. El següent pas és convertir els llocs de l'UJI creats amb la versió clàssica de Sites en llocs de la versió actual perquè els usuaris no perden l'accés al lloc en cap moment. Google discontinuarà l'actual plataforma d'espai web clàssica per la qual cosa és necessari la migració. Per això s'ha realitzat aquesta xicoteta ajuda que guiarà a l'usuari en el procés de canvi.

Com accedir a Sites?

Pots utilitzar dos formes:

  1. RECOMANADA: Una vegada introduïdes les credencials (usuari -sense @uji.es- i clau d'accés), en la part superior dreta de la finestra del INBOX, polsar sobre el cercle de quadradets. En el desplegable, polsar en la icona de Sites (vore imatge més a baix).

  2. ALTERNATIVA: En qualsevol navegador web, introduir la següent adreça: ‘sites.google.com’ en la barra de direccions. En la web, prémer el botó “Anar a Google Sites”. En la pantalla de login de Google introduir l'adreça completa del compte de correu de l'UJI (usuario@uji.es). Google detectarà el domini de la Universitat Jaume I i redirigirà al SSO de la universitat, on hauràs de tornar a introduir les credencials, però està vegada introduint únicament l'usuari (sense @uji.es) i la clau d'accés.

És un pas més, per aquest motiu recomanem usar l'altra opció ('recomanada').

Conversió de la versió clàssica a la nova

Existeixen dues maneres de procedir per a la conversió. Si disposes únicament d'un espai web, utilitzaràs a forma simple. Si disposes de diversos espais, procediràs amb la forma múltiple que més ràpida per a convertir-los tots alhora i no haver d'anar d'un en un.

Conversió Forma Simple

Accés al panell del Google Sites

Per a començar, obrir Gmail. En la part superior dreta de la pantalla, al costat del perfil de l'usuari, veurem una icona amb punts en forma de quadrat. En la següent pantalla, en la part inferior esquerra polsar el botó ‘Tornar a la versió clàssica de Sites

Polsar la icona d'accés al panell d'aplicacions

En la següent pantalla es mostra els espais web que disposes (2) i un text ressaltat (1) indicant que la versió que tens en l'actualitat és la clàssica i que ja no és accessible per a la resta del món fins que no migres el contingut a la nova versió.

Localitza l'espai a convertir

Feix doble clic sobre el nom de l'espai web. Ens mostrarà la web que migrarem a la nova versió. Podrem observar que Google adverteix mitjançant textos ressaltats (imatge esquerra) que ja ha deshabilitat la possibilitat de modificar el contingut de la pàgina i la seua visualització fins que no realitzes la conversió. en la següent imatge (dreta), polsar en la icona engranatge i seleccionar ‘Gestionar lloc’.

Iniciar la conversió

En la gestió del lloc, el la part esquerra polsar ‘Convertir a la nova versió de Google Sites’ per a llançar la conversió automàtica del teu lloc web. En el cas de voler eliminar-lo i no convertir-lo, en la part inferior trobaràs el botó ‘Eliminar aquest lloc’.

Fase 1.- Iniciar conversió. Per a començar, polsar el botó ‘Començar’ (imatge esquerra).

L'eliminació és irrevocable i definitiva sense possibilitat de recuperar-la.

Creació de l'esborrany

En aquest punt, ja has llançat la conversió.

Fase 2-. Crear l'esborrany. Polsar ‘Continuar’ per a generar un arxiu que contindrà tot la pàgina web que estàs a punt d'actualitzar. Aquest pas es realitza relativament ràpid i el resultat es mostra en la imatge de l'esquerra.

Fase 3.- Revisar i publicar, on voràs el botó ‘Revisar esborrany

En aquest punt, Google enviarà al correu de l'usuari que realitza la conversió, un missatge indicant aquesta migració amb un enllaç per a comprovar l'esborrany.

Fase 4.- Publicar la web. A partir d'aquest moment la teua pàgina tornarà a ser accessible públicament i ja et permetrà realitzar modificacions en la pàgina. Per a finalitzar únicament quedarà prémer sobre ‘Publicar’.

Podràs modificar la URL de la pàgina en aquest punt. Bé deixant la que ve per defecte o personalitzar-ho. Tú decideixes. Acaba polsant, ara sí, ‘Publicar’.

Segurament Google et demanarà en un text si vols reemplaçar el lloc web actual al que contestaràs sí, prement ‘Publicar’.

Conversió Forma Múltiple

Si disposes de dos o més espais web dins Google Sites, pots convertir-los tots alhora sense necessitat d'anar d'un en un. Per a això hauràs d'accedir a la direcció de l'Administrador de llocs de Google. Una vegada seleccionat els Sites que vols migrar, polsar en la icona ‘Convertir

Per a finalitzar, hauràs de confirmar si vols mantindre les opcions de compartir. Polsant ‘Convertir’ per a començar i finalitzar.