Connexió a escriptori remot o virtual
Resum executiu
Si necessiteu treballar fora del vostre despatx habitual, disposeu de diverses eines que us permeten connectar-vos de manera remota al vostre equip físic. Per ajudar-vos en aquest procés, s’han elaborat els manuals següents:
A continuació trobareu més informació detallada en cada secció.
Què és el servei de Connexió a Escriptori Remot?
El servei de Connexió a Escriptori Remot us permet accedir, des de qualsevol ordinador o dispositiu (Windows, macOS o Linux), a l’entorn Windows d’un servidor corporatiu. En iniciar sessió, podreu treballar amb les mateixes aplicacions, arxius i recursos de xarxa que si estiguéreu físicament davant dels vostres equips de treball.
Aquest model ofereix diversos avantatges clau:
Flexibilitat total (ATAWAD): Anytime, Anywhere, Any Device. Treballeu on vulgueu i quan vulgueu, utilitzant gairebé qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.
Eficàcia i continuïtat: No caldrà instal·lar ni mantenir còpies duplicades de les vostres eines; l’entorn estarà sempre disponible al servidor.
Seguretat i resiliència: Les vostres dades i configuracions s’allotgen en un centre de dades centralitzat, amb còpies de seguretat automàtiques i controls d’accés reforçats.
Al llarg d’aquest manual trobareu tot el necessari per a connectar-vos i aprofitar al màxim el servei d’escriptori remot en Windows 11: des de la instal·lació del client fins a recomanacions d’ús i bones pràctiques.
Connexió a escriptori remot en Azure (AVD)
És un manual on trobareu tot el necessari per a treballar amb Azure Virtual Desktop (AVD) a la UJI. Començarem definint què és el núvol d’Azure i explicant com accedir a l’escriptori remot, tant mitjançant la instal·lació del client en Windows i macOS com a través del navegador web.
A continuació, repassarem l’ús pràctic: com iniciar i tancar sessió, gestionar el període d’inactivitat i optimitzar la vostra connexió per a garantir una experiència fluida.
Finalment, abordarem les mesures de seguretat: configurarem l’autenticació de dos factors —tant si accediu des de fora com des de dins de la xarxa UJI— i detallarem la descàrrega, instal·lació, configuració i ús de Microsoft Authenticator en el vostre dispositiu mòbil.
Ajuda amb els ajustos de pantalla i resolució en Azure
En aquesta guia trobareu tot el necessari per a comprendre i ajustar la resolució del vostre escriptori remot en Azure Virtual Desktop. Començarem per explicar què és la resolució de pantalla, com influeix en la nitidesa i la grandària dels elements, i què passa si trieu un mode que el vostre monitor no suporta.
A continuació, aprendreu a personalitzar la configuració de pantalla desactivant l’opció “Usar configuració predeterminada” i definint el vostre propi esquema: treballar amb totes les pantalles, amb una sola o amb un subconjunt seleccionat; establir una resolució concreta o deixar que canvie quan redimensioneu la finestra; i activar l’escalat automàtic perquè el contingut s’adapte sense deformar-se.
Amb aquestes eines, podreu optimitzar l’experiència remota segons el vostre equip i les vostres necessitats de treball.
Gestió i transferència de dades entre entorns locals i escriptoris remots
Aquest document recull, en primer lloc, una descripció de la situació actual d’accés remot i les limitacions que comporta tenir dades exclusives en el vostre equip de despatx. A continuació, detalla com regularitzar l’entorn: gestionant eficaçment els vostres fitxers, exportant i important certificats digitals i utilitzant targetes criptogràfiques de personal funcionari.
En la part central aprendreu a copiar dades entre escriptoris remots i, si ho preferiu, a desar i sincronitzar els vostres arxius tant des de l’Explorador de OneDrive com des de la versió web o de Google Drive. Per garantir la seguretat i continuïtat del servei, finalitzem amb els passos per exportar el certificat des de l’escriptori antic i instal·lar-lo en el nou.