PDI/PI. Connexió a escriptori virtual en el núvol (MS Azure Virtual Desktop)

Introducció

Tant per a facilitar la producció remota dels usuaris com per a guanyar resiliència enfront de ciberatacs, des de 2020 l'UJI ha desplegat un servei d'escriptori remot i, ara, virtual en el núvol públic.

El servei d'escriptori virtual (VDI), en l'UJI, usa els serveis de Azure i es va habilitar, primer, per al PAS i ara al PDI i PI.

Què ofereix

Una imatge bàsica d'escriptori virtual, en el sentit que conté les eines ofimàtiques bàsiques, contindrà només algunes aplicacions específiques però d'ús general entre el PDI/PI (SPSS, R, LaTex…).

Per tal com el client que usa l'usuari per a accedir és molt lleuger, pot executar-se en pràcticament qualsevol dispositiu, des d'ordinadors de sobretaula de baixes prestacions fins a telèfons mòbils, des de quasi qualsevol lloc a condició que dispose d'un accés a Internet amb una amplada de banda bàsica i en qualsevol moment.

A més, en usar la funcionalitat de perfil mòbil, la qual cosa l'usuari deixe en l'escriptori romandrà allí, independentment del client des del qual es connecte. Això ho fa molt interessant per al PDI/PI, normalment a temps parcial, que fa ús dels equips compartits instal·lats en les ubicacions del tipus Espai Obert (espais oberts/open space).

Accés a programari específic

Si el PDI/PI necessita, esporàdicament, usar programari especial i si aquest està instal·lat a les aules d'informàtica (sol ocórrer en el 80% dels casos), poden connectar-se a Escriptori Remot a les Aules d'Informàtica.

No obstant això, ha de tindre's present que el perfil usat en aquest servei no és mòbil, sinó local; és el mateix que ocorre a les aules d'informàtica de manera que en un accés posterior a l'escriptori, llevat que, casualment, accedim al mateix equip, no tindrem els resultats anteriors. A més aquest perfil no és persistent, en el sentit que els perfils locals s'esborren periòdicament.

Com usar-ho

Els detalls es descriuen en Connexió a Escriptori remot en el núvol (MS Azure Virtual Desktop). Accedir directament a l'apartat Escriptori PDI/PI.

Per a teletreballar cal tindre en compte que els documents, tant en paper com electrònics, que estiguen només disponibles en el teu despatx/equip d'escriptori no seran accessibles. Per tant, a nivell procedimental, hauries de modificar els teus hàbits de treball de manera que els documents crítics estigueren en el servei d'emmagatzematge en el núvol corporatiu (MS OneDrive o Google Drive). Cada dia, abans d'abandonar l'UJI, guarda els documents en algun d'aquests serveis.

https://universitatjaumei.atlassian.net/wiki/spaces/MANUJI/pages/5262903173