Horaris i POD

 

Què és Horaris i POD?

És una aplicació destinada a planificar i dissenyar els horaris de les assignatures de grau i màster i el Pla d'Ordenació Docent (POD) del professorat. Aquesta eina informàtica cobreix tot el procés per definir l'horari acadèmic dels estudis oficials d'un curs, començant per assenyalar quines són les aules que estan disponibles en un centre per a cada titulació i acabant per l'adjudicació de cada matèria i classe a un professor o professora determinada, en funció del seu POD. Però, a més, l'aplicació permet programar el calendari i l'horari de totes les assignatures, grups, activitats i subgrups de cada semestre i especificar en quina aula o aules s'impartirà cadascuna de les classes i sessions. 

Aquesta eina disposa de validacions per tal de controlar i supervisar, durant la programació d'horaris, que no hi haja desajustaments o solapaments. Així, genera informes que permeten comprovar que el nombre de crèdits d'una assignatura correspon al nombre de sessions, que l'assignació de crèdits al professorat s'adequa al seu POD o que no coincideixen classes de dos subgrups en la mateixa aula o amb el mateix professorat.

Alhora, amb aquesta aplicació, es fixen les dates dels exàmens de totes les assignatures i es dissenyen els circuits de matrícula del primer curs de cada grau. Els circuits permeten aglutinar en un sol bloc totes les classes que hauran de fer els alumnes de nou ingrés de grau per evitar coincidències i fer que la seua matrícula siga molt més senzilla. També possibilita definir agrupacions d'assignatures de diferents cursos d'una mateixa titulació per evitar, per exemple, solapaments durant la configuració dels horaris. L'aplicació, a més, recull i mostra als usuaris informació sobre els períodes de docència i d'exàmens del curs acadèmic i també sobre el POD dels docents. 

Accés a l'aplicació

L'aplicació es troba a la plataforma d'informació i gestió en línia IGLU > Gestio docent > Planificació docent > Assistent d'horaris i POD. Podeu accedir-hi a través de l'enllaç http://ujiapps.uji.es/hor/  

Qui pot utilitzar Horaris i POD?

L'aplicació pot ser útil per a qualsevol persona implicada en la gestió i confecció dels horaris de tots els estudis de l'UJI i de l'assignació del POD del professorat. Això vol dir que la poden utilitzar les direccions, deganats o secretaries de centre, les direccions de departament, les vicedireccions, els vicedeganats, les coordinacions acadèmiques o de màster i el Personal d'Administració i Serveis (PAS), tant de cada centre com de cada departament. Cadascun dels usuaris, però, té un perfil o rol diferent i, per tant, pot realitzar unes funcions o accions determinades dins de l'aplicació:

  • Administrador/a: pot fer qualsevol de les tasques que es descriuen en aquest manual. A més, és la persona responsable de definir els períodes de docència o exàmens d'aquells estudis que no comparteixen el calendari acadèmic aprovat pel Consell de Govern de l'UJI. 

  • Vicedegà/ana o vicedirector/a d'estudi: perfil que correspon als vicedegans i vicedirectors de grau i als coordinadors de màster que s'encarreguen de programar els horaris de cada grau o màster, d'assignar cada classe a una aula i de fixar el dia i l'hora dels exàmens. També defineixen els circuits de matrícula per a l'alumnat de primer curs dels graus i poden configurar agrupacions d'assignatures. Com la resta d'usuaris poden accedir a les dades del calendari acadèmic i al POD del professorat de la seua àrea.

  • Coordinador/a acadèmic: és el professorat que pot planificar i definir l'horari de les classes del grau que coordina. També pot programar els exàmens i dissenyar circuits de matrícula o agrupacions d'assignatures. A més, pot consultar el calendari acadèmic i el POD del professorat de la seua àrea. 

  • Director/a, degà/ana o secretari/ària de centre: són els usuaris encarregats d'especificar quines són les aules que estan disponibles en un centre per a cada titulació. Poden consultar i supervisar, en qualsevol moment, la seua ocupació i disponibilitat. Com la resta d'usuaris tenen accés a les dates del calendari acadèmic i al POD del professorat dels departaments adscrits al seu centre.

  • PAS de centre: administratius de centre que, com en el cas anterior, s'encarreguen de fer el repartiment d'aules de l'escola, facultat o institut per cada estudi. També poden accedir a les dates del calendari acadèmic i al POD del professorat dels departaments del seu centre. A més, assumeixen funcions dels vicedegans o vicedirectors d'estudi i poden dissenyar els horaris dels estudis. 

  • Director/a de departament: tenen la responsabilitat de definir el POD del professorat del seu departament i, per tant, d'assignar cada assignatura, classe, subgrup o activitat a un docent. Com la resta d'usuaris també tenen accés al calendari acadèmic i al POD dels professors, en aquest cas, del seu departament.

  • PAS de departament: administratius de departament que poden assumir funcions de les direccions de departament. Així, poden definir el POD dels docents adscrits al departament. També poden consultar el calendari acadèmic i el POD del professorat.

  • PDI: el personal docent i investigador pot consultar el seu POD i els horaris d'un estudi. 

La pàgina d'inici d'Horaris i POD

Quan accediu a l'aplicació, la primera pantalla que apareix és com la següent:

Pantalla d’inici de Gestió d’horaris acadèmics i POD

Des del menú principal de l'aplicació podeu accedir a les següents pantalles que s'obrin en la zona de treball

  • Dates del curs acadèmic: tots els usuaris de l'aplicació tenen accés a aquesta pestanya per comprovar el període de classes i d'exàmens i els dies no lectius d'un curs acadèmic. Per a obtenir més informació vegeu Consultar les dates del calendari acadèmic

  • Gestió del curs acadèmic per estudi: pantalla limitada als administradors de l'aplicació perquè puguen especificar el calendari del curs d'un grau o màster determinat, en cas que no coincidisca amb l'aprovat pel Consell de Govern. Si desitgeu tenir més informació vegeu Definir les dates del calendari d’un estudi concret.

  • Consulta d'horaris: espai des d'on es poden consultar els horaris definits d'un estudi i/o una assignatura concreta. Podeu obtenir més informació en Consultar els horaris d’un estudi.

  • Assignació d'aules: des d'ací les direccions, deganats o secretaries de centre i el PAS dels centres s'encarreguen de fer el repartiment de les aules per titulacions perquè, posteriorment, els vicedirectors, vicedegans o coordinadors acadèmics o de màster puguen determinar quina classe o subgrup s'impartirà en cadascuna. Per a més informació consulteu Assignar les aules del centre a una titulació

  • Gestió de permisos: des d'aquesta pestanya qualsevol usuari de l'aplicació pot atorgar un permís perquè una altra persona puga assumir el seu perfil i, per tant, fer les mateixes operacions que ell. Podeu obtenir més informació en Delegar permisos del vostre perfil.

  • Gestió d'horaris: apartat des d'on els vicedeganats, les vicedireccions o les coordinacions de màster i el PAS dels centres planifiquen els horaris de les classes de les diverses assignatures, activitats i subgrups. Els coordinadors acadèmics també poden programar horaris de les assignatures del seu curs. Per a més informació vegeu Definir els horaris de les classes.

  • Gestió d'agrupacions: en aquest apartat els vicedegans, vicedirectors i coordinadors de curs o màster poden crear agrupacions per aplegar assignatures de diferents cursos d'una mateixa titulació. L'objectiu és evitar solapaments en la programació dels horaris. Podeu tenir més informació en el punt Dissenyar agrupacions d’assignatures.

  • Gestió d'espais: des d'aquesta pantalla els directors, degans, secretaris, vicedegans o vicedirectors i el PAS dels centres poden consultar l'ocupació i disponibilitat de les aules del seu centre. Ací, també poden fer assignacions d'aules o canviar-les. Per a més informació vegeu Consultar i supervisar l’ocupació de les aules del centre.

  • Gestió de circuits: pantalla des d'on els vicedegans, vicedirectors i coordinadors acadèmics poden programar els circuits de matrícula de primer curs. És una eina que permet agrupar les assignatures que ha de realitzar l'alumnat de nou ingrés de grau, per tal de facilitar la seua matrícula. Podeu obtenir més informació en Dissenyar circuits de matrícula.  

  • Gestió d'exàmens: des d'ací els vicedegans, vicedirectors i coordinadors acadèmics o de màster marquen quines són les dates dels exàmens de cada assignatura. Per a més informació aneu a